V današnjem četrtkovem klepetu nam svoje izkušnje in spomine vodenja ŠSDMS-ja razkriva lanska predsednica upravnega odbora, Nika Frece.

5 hitrih vprašanj za nekdanjo predsednico ŠSDMS-ja – Niko Frece.

  1. Zakaj si se odločila za kandidaturo predsednice UO?

Za kandidaturo sem se odločila že po enem letu izjemno aktivnega članstva v ŠSDMS-ju. O tem sem začela premišljevati, ker so me vzpodbujale prejšnje generacije in tako smo mi z UO proti koncu našega mandata začeli vzpodbujati naše naslednike. Se mi zdi, da gre kar za nek »naravni cikel«, da si želiš dajati naprej naslednjim generacijem vse in še več, kar si dobil. Prvo leto članstva mi je dalo več, kot bi prej sploh upala pričakovati, zato me je zanimalo tudi kako izgleda, ko se lotiš še večjih izzivov – kar voditi društvo tako perspektivnih posameznikov definitivno je.  Ko ste mi zaupali to nalogo, sem bila skupaj z mojimi UO-jevci izjemno počaščena, saj smo dobili priložnost usmerjanja delovanja enega izmed najbolj aktivnih študentskih društev  ter skrbeti za prenos znanja.

2. Kateri je tvoj najljubši ŠSDMS spomin v vlogi predsednice upravnega odbora?
Nastalo je toliko spominov, da prav zares težko izberem najljubšega. Zdaj si pred očmi vrtim preteklo leto, ki bi ga lahko opisala tudi kot čustveni roller coaster. Ob kandidaturi sem povedala, da si želim skupaj z vami dosegati makro zmage in premagovati mikro poraze in točno to se je zgodilo. Z vami sem doživljala nepopisne trenutke sreče, veselja in ponosa, kar sem vedno tudi pokazala – včasih celo s solzicami v očeh. 😀 Eden izmed najljubših spominov je zagotovo snemanje videa ob koncu mandata in potem ogled le tega skupaj z vami, ko sem videla feedbacke, kaj ŠSDMS članom pomeni, kako ga doživljate in da smo prav zares ena velika družina. Pa seveda neformalna predaja UO naslednikom na povolilnem pikniku, kjer ste nas tako presenetili, da se bom tega spominjala do konca življenja. 🙂

3. Razkrij nam nekaj iz ozadja UO, nekaj česar ne vemo … kaj se dogaja v ozadju priprave projektov in nam ostane skrito?
Zagotovo ostanejo skrita vsa prva usklajevanja po uradnem nastopu mandata poleti in prvimi projekti, ki jih nov upravni odbor pokaže jeseni. V tem času se mora UO najprej dobro spoznati med seboj in se po mojem mnenju predvsem zelo dobro povezati. To je ključnega pomena za celotno nadaljnje delo, saj je težko delati, če upravni odbor ni usklajen. Kar se ne zgodi kar avtomatsko, kot mogoče izgleda oktobra, ko prvič uradno pozdravi nove in stare člane na prvem sestanku. 🙂 Predvsem pa je v ozadju zares veliko brainstormanja, prilagajanja, truda, vztrajnosti in skupnega premagovanja ovir, ki privedejo do internih for, napadov smeha, nepozabnih trenutkov in spletanja lifetime prijateljskih vezi.

4. Kaj si se naučila o sebi v času vodenja ŠSDMS-ja?
Naučila sem se, da je vodja dober toliko, kot je dobra njegova ekipa. Brez ožje ekipe UO in brez vseh zagnanih posameznikov v društvu ne bi mogla uresničevati vsega, kar sem si ob začetku mandata želela. Ugotovila sem, da mi ogromno pomenijo pozitivni feedbacki na naše delo, ker sem s tem dobila dodatni zagon za vse projekte, ki smo jih še želeli izvesti. Prav tako, da zelo rada povezujem in motiviram ljudi. V teoriji sem se naučila tudi, da vseeno ne morem doseči, da bi dan imel več ur ter da si moram vzeti čas kdaj tudi zase in odklopiti zunanje okolje. Zdaj pa moram prenesti to še v prakso.

5. Kaj je (po tvoje) najtežja naloga predsednice UO?

Verjetno to, da ne more uporabiti »power saving mode«.  Malo za šalo, malo za res. Ko sprejmeš to čudovito vlogo, pridejo zraven tudi obveznosti in odgovornosti, ki se jim ne odpoveš ali pa jih ne prekineš po osmih urah v dnevu, temveč jih živiš. Mogoče bi to vlogo lahko opisala podobno kot vlogo mame. Ta vam je vedno na voljo, nikoli ni preutrujena, vas vzpodbuja, motivira in je hkrati izjemno ponosna na vse vaše uspehe ter napredke. Izziv zanjo pa predstavlja, kje najti vso moč in energijo. Seveda se ji vedno povrne z vašim pozitivnim odnosom do nje. 🙂
Ko pogledam danes nazaj, ni bilo pravzaprav nič težko. Skupaj z vami smo rešili tudi velike izzive, ki so bili pred nami, jaz pa sem zares hvaležna, da sem bila lahko vaša predsednica.

2017-12-01T09:32:34+01:00 30 novembra, 2017|