Generacija naših starih staršev je bila zvesta eni službi celo življenje, medtem, ko so naši starši v svoji karieri zamenjali recimo že 3 službe. Prihodnja generacija bo imela istočasno, v istem trenutku, 5 “služb”.

Svoje zgodnje otroštvo sem začel precej običajno. Osnovno šolo sem se trudil izdelati s čim boljšimi ocenami (bolj ali manj uspešno). Zanimalo me je veliko stvari, pa na prvi pogled nič, kar bi starše pomirilo – zanimanje, ki bi mi omogočalo varnost in stabilnost v kasnejši fazi življenja. Zanimanje za šolo, na primer 😉

Po (dokaj) gladkem zaključku sem družino razveselil z zelo pametno odločitvijo. Z vpisom na srednjo poklicno šolo. Svet na Kanalu A je v tej branži namreč obljubljal velike potrebe po novem kadru – in to je bilo tisto, kar je štelo! No, moji osebni odločitvi je sicer bolj pripomoglo razmerje učencev v prid ženskega spola (80/20), s katerim se je tedaj ponašala Srednja Zdravstvena šola v Ljubljani.

Ali bom v poklicu, v katerem bom preživel vsaj 80.000 ur svoje kariere, užival? To takrat ni bilo relevantno vprašanje. Pomembna je bila stalna in varna zaposlitev. Javna uprava? Še toliko bolje!

“Boš zadovoljen, ko boš varen.”

Potreba po varnosti v naši družbi krepko nadvlada potrebo po osebnem zadovoljstvu. Žal je tako. Zadnjih 50 let je tak način sicer (recimo) deloval, zato je popolnoma razumljivo, da so nas starši tako suvereno in odločno spodbujali k nabiranju diplom.

Vodič za “varno” življenje, ki nam je bil plasiran v zibelko je precej preprost:

model

Dober uspeh v osnovni šoli > srednja šola > dobra fakulteta > (Podiplomski študij) = redna in varna služba “od 9. do 5.”.

Le kako bi sicer bančni uslužbenec odobril kredit za dozidavo mansarde v družinski hiši?

Model, ki je bil vzpostavljen v pretekli industrijski dobi, za namene te-iste dobe, začenja kazati razpoke. Njegov cilj je proizvesti velike količine standardniziranih “tovarniških” delavcev, ki se držijo navodil.

Javno šolstvo je artefakt prejšnje dobe. Varnosti DANES ne ponuja več … kvečjemu nasprotno. No, če si bolj pozornega tipa, to najbrž že zaznavaš. Model počasi izginja, a ob tem  še vedno pušča na milijone izobraženih ljudi brez služb.

“V zadnjih 8 letih je brezposelnost med mladimi (15 do 29 let) zrasla za 76 %.” (Surs 2017)

Dejstvo je, da formalna izobrazba ni več najbolj učinkovita pot za pripravo mladega posameznika na svet, v katerem živimo danes. Svet, ki nas še čaka, pa bo popolnoma odmaknjen od izobraževalnega sistema.

“65 % otrok, trenutno na začetku šolanja, bo opravljalo dela, ki danes še ne obstajajo.” (World Economic Forum, 2016)

ai

V prihodnosti boš (najverjetneje) nezaposljiv/a

Naj te seznanim z dejstvom: vsi bomo nezaposljivi še v tem stoletju! Vprašanje je le ali bo to tvoja izbira, ali pa boš izbiro prepustil/a ekonomskim in tehnološkim trendom. Razlika je drastična.

Po podatkih ameriške davčne agencije ima povprečen ameriški milijonar 7 različnih virov prihodka.

Stalna služba je namreč le en vir dohodka – dohodek, ki je potem s strani države “prijazno” obdavčen še za skoraj 50 %.

Je torej seštevek vseh tvojih delovnih ur, ki jih, mimogrede, tvoj šef potem zaračuna končni stranki v vsaj 10-kratniku. Od tvoje dodane vrednosti je seveda takoj potem primoran odšteti tudi strošek za mizo, stol in računalnik, na katerem delaš.

V stalni službi boš v večini primerov finančno kompenziran malce nad zneskom, ki je ravno dovolj visok, da ne pošlješ odpovedi.

Digitalni marketing, Klemen Selakovic s.p.

Iskreno – ko sem pred 2 letoma odpiral svoj s.p. in se podajal v vode freelancanja, sem občutil strah v njegovi prvinski obliki. Tisti smrtni strah. Strah zaradi možnosti neuspeha in izgube varnosti.

Tako intenziven občutek anksioznosti trenutno težko prelijem na papir. Na trenutke celo tako intenziven, da sem moral med vožnjo avto ustaviti na robu cestišča.

Kar nekaj privajanja je bilo potrebno, da sem spoznal, da je bil v resnici prejšnji občutek varnosti le utvara. Zakaj? V preteklosti sem se zanašal na en vir dohodka – svojo službo.

Danes imam več izbire in več svobode pri teh izbirah. Svobodo, da projekt sprejmem ali zavrnem. Izbiro, da ima moje delo priložnost narediti spremembo. Pomeniti nekaj.

Svoje projekte lahko danes izbiram z odgovori na vprašanja:

 • Me področje, ki ga projekt zajema, zanima?
 • Bom lahko končen case study projekta uporabil pri prodaji naslednjega projekta (lahko ustvarim dobro referenco / bom ponosen na svoje delo)?
 • Bo končen produkt reševal problem končnim uporabnikom?
 • Bo moje delo finančno dovolj kompenzirano?
 • Mi omogoča lokacijsko svobodo / lahko projekt oddelam na daljavo?

Vsa ta neizmerno pomembna vprašanja si pri redni zaposlitvi sicer lahko postavimo. Ampak koliko izbire imamo zares, če so odgovori prevečkrat “NE”?

Ker mi zaposlitveni “od 9. do 5.” model ne more omogočati takšne svobode, sem trenutno po lastni izbiri, nezaposljiv.

Era freelancerjev

Trg krvavo potrebuje kvalificirane profesionalce. Posameznike, ki znajo reševati probleme. Medtem ko naš izobraževalni sistem producira poslušne delavce in jim glave polni z dejstvi, ki zatonejo v pozabo že do naslednjega izpitnega roka. Množično produciramo posameznike, ki ne znajo reševati problemov prisotnih v 21. stoletju.

Seznam najbolj iskanih znanj na freelance portalu Upwork.com (Q4 2016):

 1. Natural language processing
 2. Swift
 3. Tableau
 4. Amazon Marketplace Web Services (MWS)
 5. Stripe
 6. Instagram marketing
 7. MySQL programming
 8. Unbounce
 9. Social media management
 10. AngularJS
 11. Business consulting
 12. Machine learning
 13. Brand strategy
 14. 3D rendering
 15. Information security
 16. R development
 17. Node.js development
 18. User experience design
 19. Bluetooth
 20. Zendesk customer support

Ta seznam je indikator znanj, ki jih podjetja trenutno najbolj vrednotijo. Odraža tudi trende tehnoloških in poslovnih potreb današnjega časa.

Marketinška znanja predstavljajo skoraj tretjino (30%) dvajsetih najbolj zaželjenih znanj. Diplome za reševanje problemov na zgornjih področjih pa … ne potrebuješ. Prisežem.

Mooč je v MOOC!

Za vstop v svet freelanceinga potrebuješ sposobnost reševanja problemov. Kar moraš ponuditi, so rešitve, ki bodo naročniku dvignile prihodek, zmanjšale stroške ali pa mu prihranile čas.

Za to je potrebno imeti izkušnje in znanja. Teh ne rabiš več pridobivati za štirimi stenami togih ustanov in sistemov.

Dostop do znanja je v današnji dobi popolnoma oz. skoraj brezplačen:

 1. Lynda.com
 2. Khan Academy
 3. Coursera
 4. edX
 5. Udemy
 6. Codecademy
 7. Udacity
 8. Skillshare
 9. Google Partners
 10. Hubspot
 11. Google Primer
 12. CopyBlogger
 13. Facebook Blueprint
 14. General Assembly
 15. Google 😉

Dovoljenje ni (več) potrebno

Živimo v času, ki ga bodo ljudje čez 30 let z ozirom nazaj označili za začetek dobe z neizmernimi priložnostmi za uspeh posameznikov.

Še nikoli prej v zgodovini ni bil posameznik namreč v takšni meri odgovoren za svoj uspeh ali srečo. To trdno verjamem in to želim, da (vsaj) ponotranjiš tudi ti.

In to je dobro. Izgovorov več ni. Ni ti treba več čakati, da te nekdo izbere (oz. tvoj CV) in ti ponudi priložnost. To “dovoljenje” ni več potrebno.

Dovoljenje za izpeljavo projekta, objavo svoje knjige, produciranje lastne oddaje, filma. Vsa ta dovoljenja so bila še pred časom potrebna. Dovoljenje s strani založnika, producenta, šefa, države… še bi lahko našteval.

Danes imamo možnost izločiti posrednika in dati priložnost SAMEMU SEBI.

 

 


klemenselakovicKlemen Selakovič trenutno kot freelancer v vlogi digitalnega oblikovalca in načrtovalca uporabniške izkušnje sodeluje s podjetji vse od San Francisca do Pekinga. Je ustanovitelj projekta Your CV Project in soustanovitelj alternative izobraževalnemu sistemu za 21. stoletje altCLASS.
Več: http://klemenselakovic.com/

 


 

Viri:

2017-05-23T11:32:38+02:00 May 21st, 2017|