img_0835Na ljubljanski Fakulteti za družbene vede smo imeli v četrtek, 10. novembra 2016, edinstveno priložnost spoznati ustvarjalce enega najbolj gledanih filmov v Sloveniji – Pr’Hostar. Obiskali so nas Goran Hrvaćanin in Dejan Krupić, ki sta scenarista, igralca in producenta filma, Luka Marčetič, režiser in igralec v filmu, Andrej Novak, direktor marketinga in kino distribucije Karantanija Cinemas ter Tina Kadunc, PR managerka Karantanija Cinemas. In tako kot so s filmom napolnili kinodvorane, je po šivih pokala tudi predavalnica, ki sprejme okoli 200 ljudi.

Film Pr’Hostar trenutno podira vse rekorde, saj je le po treh vikendih rednega predvajanja presegel magično število 100.000 ljudi, s čimer so si ustvarjalci prislužili tri zlate role, ki jih Kolosej in Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev podeljujeta slovenskim filmom in slovenskim ustvarjalcem. Pot do tega uspeha pa ni bila enostavna, četudi se morda sliši tako. V različnih recenzijah in komentarjih lahko preberemo, da je nekaj najlažjega ustvariti celovečerni film s tako močno podporo oboževalcev, ki so jih ustvarjalci filma pridobili preko krajših Youtube serij. A zadeva je vse prej kot preprosta, saj so za tako podporo fantje trdo delali vsaj šest let. Začeli so skorajda zastonj in si vse financirali sami, brez kakršnekoli podpore medijev. Verjeli so v svoj projekt, za katerega so se po cele dneve zapirali v sobo ter skoraj eno leto pisali scenarij. Poudarili so, da moraš biti v takem položaju izredno trmast, moraš iti z glavo skozi zid in pogumno riniti čez vse prepreke, ki ti jih podtaknejo na poti.

img_0869

Film je satira na slovenskost, od tega, da radi pogledamo pregloboko v kozarec, do tega, da ne znamo dobro hrvaškega jezika, četudi si mislimo, da znamo. Vsekakor spada zraven tudi pisan šop kletvic. Posebnost filma pa so stereotipni gorenjski karakterji, ki v sebi skrivajo socialno kritiko na način, da lahko gledalci nanjo gledamo s humorjem in se z njo poistovetimo. Eden najbolj poznanih izrekov v filmu: »Sam še dons pa do smrti grem na šiht, pol sm pa fraj,« govori ravno o tem – težke življenjske situacije moramo obrniti tako, da se jim lahko od srca nasmejimo.

img_0827

Pr’Hostar je najuspešnejši slovenski film, ki ga je Karantanija Cinemas distribuirala in je daleč najbolj uspešen med filmi, ki niso financirani s strani države. Večina komunikacije je potekala preko Facebook strani Pr’Hostar, kjer imajo več kot 22.000 všečkov, vse njihove objave pa so imele popolnoma organski doseg. Poleg Facebook strani so bile posebnost njihovega promocijskega udejstvovanja tudi številne premiere širom Slovenije, ki so se jih udeleževali igralci.

Goran, Dejan in Luka so nam razkrili glavno sestavino kreativnega ustvarjanja – druženje. Trdijo, da pogovor izumira, kar jih žalosti, saj menijo, da najboljše stvari nastanejo, ko se ljudje družimo, kadar kroži ustvarjalna energija in se na ta način nadgrajujemo. Luka kot režiser verjame, da se na končnem izdelku čuti, kako so se ljudje na snemanju počutili, kar je jasno vidno v filmu Pr’Hostar. Vsebino filma so ustvarjali tudi iz osebnih izkušenj in nam svetovali, naj pišemo o nečem kar poznamo, saj se s tem lažje poistovetimo.

Pr’Hostar tako ni nastal le skozi šalo in hecanje, ampak se v ozadju skriva tudi ogromno trdega dela, odrekanj, neprespanih noči in vztrajnosti. Ustvarjalci filma pravijo, da je za uspeh treba zaupati in verjeti vase z dobršno mero samokritike, vas pa sprašujejo: »Zakaj bi dvomili vase, če bodo to počeli že drugi?«

Alenka Bone

2017-06-12T22:50:28+02:00 November 14th, 2016|