Oh ja, nov semester, novi izzivi in nove težave za katere je seveda potrebno najti tudi ustrezne rešitve. Včasih je prehod iz izpitnega obdobja v nov semester precej težek, saj smo navajeni tega, da doma večino časa preživimo za zvezki in si čas razporejamo po svoje.

A z začetkom drugega semestra se je seveda ponovno potrebno udeleževati predavanj in zaradi teh se nam skoraj vsem podre prejšnji sistem. No, obstajajo pa tudi tisti, ki študijskim obveznostim ne posvečajo toliko časa kot bi si želeli. Bodisi zaradi drugih obveznosti ali preprosto pomanjkanja motivacije. Če se mogoče najdeš v opisu in si želiš v drugem semestru izboljšati svoj študijski uspeh potem prebiraj dalje.

Prva stvar, ki se je moraš zavedati je ta, da bo vse v redu! Tudi če mogoče nisi opravil vseh izpitov ali pa jih nisi opravil s tako oceno, kot bi si želel – ni vse zamujeno! V drugem semestru lahko svojo povprečno oceno dvigneš za več kot le oceno. Le dovolj moraš verjeti vase in vztrajati tudi, ko se ti to ne zdi več potrebno ali smiselno. Vsi smo le ljudje in se učimo iz svojih napak, torej, pravilo ena – ne očitaj si!

Tvoja druga naloga je ta, da razmisliš o situaciji in ugotoviš, zakaj izkupiček prvega semestra ni takšen, kot so bile tvoje prvotne želje. Mogoče študiju nisi posvetil dovolj časa, si precenil svoje znanje, med študiranjem nisi bil dovolj zbran … razlogov za »neuspeh« ali slabši uspeh je več. Rešitev je praktično samo v tem, da najdeš izvor težave saj jo boš na ta način lahko rešil.

Tretjič, svoj cilj boš veliko lažje dosegel, če ga boš strogo definiral. Npr.: V prihajajočem semestru bom imel povprečje 8, 5! Ta cilj si vizualiziraj v glavi in na ta način te bo konstantno gnal naprej. Tako boš spodbudo in moč jemal samo iz kotička možganov, kjer bo obstajala želja po visokem uspehu! A še vedno sam sebe ne smeš kriviti, če uspeh ne bo tako visok, kot si si zamislil. Vsi imamo kdaj slabše dneve.  Tudi tedne.

Zadnji nasvet, ki vedno pomaga pa vsebuje samo eno besedo – ORGANIZACIJA! Z dobro organiziranostjo boš opravil že pol dela. Obveznosti si zapisuj sproti, če je potrebno si razdeli tudi koliko časa boš porabil za predavanja in učenje ter koliko ti ga bo ostalo za razne aktivnosti. Hkrati pa ne pozabi tudi na to, da rabiš vsaj en dan na teden samo zase! Brez tega ne boš moral kvalitetno funkcionirati.

V prihajajočem obdobju ti želim samo najboljše in čim manj stresa. Pa seveda, da se odrežeš še boljše, kot si se v prvem izpitnem obdobju.

SREČNO! ☺

Avtorica: Vita Jordan

2018-02-27T19:10:11+01:00 February 25th, 2018|