Novica o uporabi podatkov uporabnikov Facebooka pri Trumpovi kampanji je osvetlila problem, če sploh vemo kateri podatki so posredovani naprej in komu. Smo si krivi sami ali bi bilo potrebno področje bolj regulirati?

Če bi bili ljudje pošteni, Facebook ne bi imel dve milijardi uporabnikov, ampak kakšnih dvajset tisoč. Verjetno nas le malo ve, da je ob prijavi  zapisanih kar 70 strani pogojev uporabe, ki bi jih uporabniki morali prebrati in razumeti. Tega navadno ne storimo, ampak enostavno samo poklikamo naprej. Zakaj se strinjamo z nečem, česar nismo prebrali? Brez sprejetja pogojev uporabe računa sploh ne moremo uporabljati. Posledično pa le malo uporabnikov ve, katere podatke o njih uporabljajo za namene oglaševanja ali raziskav in so za njih, sicer nevede,  celo podali svoje soglasje.

Kot je predstavnik Facebooka ob razkrinkanju Cambridge Analytica zapisal: » Ljudje so krivi sami, saj so svoje podatke sami delili.« Seveda pa ni vse tako črno-belo. Španija je zaradi kršenja zakona o zaščiti podatkov izdala milijonsko kazen. Nemčija od Facebooka zahteva spremembo pogojev uporabe, saj niso ustrezni. V Belgiji omrežje ne sme več  kar tako shranjevati zgodovine brskanja uporabnikov. Maja prihajajoči ukrep Evropske unije -GDPR se bo dotaknil tudi Facebooka. Vsa teža krivde torej ne more pasti na uporabnike.

Ali bomo enostavno nehali uporabljati Google, Amazon, Facebook, LinkedIn, WeTransfer, Viber in druge? Glede na to, da s pogoji uporabe sploh nismo seznanjeni, bi mogoče morali svoje račune kar zapreti. Ker pa je ta tehnologija preveč vpeta v naša življenja, tako zasebna kot poslovna, se to najverjetneje ne bo zgodilo. Na točki, kjer lahko uporabniki nestrinjanje  pokažejo samo z neuporabo, ki včasih sploh ni možnost, razprava o njihovi odgovornosti ali krivdi ni na mestu. Jasno je, da bodo podjetja za voljo kapitala, delala do skrajnih mej črk zakona. Če ti sploh ne obstajajo, ali niso dovolj jasno zapisani, imamo situacijo, v kateri najkrajšo potegne ravno uporabnik. Država je posegla v regulacijo pravic zaposlenih, pravic potrošnikov in nujno je, da se uredi tudi področje zbiranja in obdelovanja podatkov na spletu. Čim prej – saj zbranih podatkov, kot smo videli v primeru Cambridge Analytica, ni več mogoče nadzirati.

Avtorica: Larisa Tomšič

2018-04-09T15:58:05+02:00 9 aprila, 2018|