Loading...

Javno nastopanje je ključna spretnost, ki jo mora obvladati vsakdo, tako v osebnem kot poklicnem življenju. Ali gre za predstavitev na delovnem mestu, govor na poroki ali nastop na velikem odru, učinkovito javno nastopanje lahko naredi veliko razliko.

Nedavno smo imeli čast na internem dogodku gostiti Klaro Evo Kukovičič, vodjo govorniške ekipe TEDxLjubljana. Klara Eva je televizijska in podcast voditeljica, ki ima za seboj že desetletje izkušenj iz nastopanja kot pianistka, pevka in amaterska gledališka igralka. Z nami je delila skrivnosti javnega nastopanja in osnovne koncepte, ki jih uporabljajo strokovnjaki za javno nastopanje po vsem svetu.

V svojem predavanju je Kukovičičeva poudarila, da najkrajši nastop, ki ga moramo obvladati, predstavitev nas samih. Govorila je tudi o razlikah med nastopanjem na manjših dogodkih in nastopanjem na velikih odrih. Po njenem mnenju je nastopanje v manjših skupinah veliko težje, saj je situacija bolj intimna in je težje navdušiti nekoga v skupini 20 ljudi v primerjavi s skupino 1.000 ljudi, kjer bomo sigurno ustrezali vsaj enemu posamezniku.

Kukovičičeva je poudarila tudi pomen verbalne in neverbalne komunikacije pri javnem nastopanju. Čeprav so besede pomembne, so pomembnejši govorica telesa, slog govora, ton, tempo, barva glasu in melodičnost, saj imajo večji vpliv na občinstvo. Za vsak element je predstavila nasvete, kako ga izboljšati in prilagoditi občinstvu.

Nasveti za javno nastopanje glede na glas predavatelja:

 1. Register: Da bi ugotovili, ali pravilno govorite, lahko poskusite dati roke pod grlo in občutiti vibracije. Pomembno je, da najdete ravnotežje med tonom in prsim ter da ne zvenite preveč operno ali z zamašenim nosom.
 2. Barva: Barva glasu je nekaj, česar ne morete spremeniti, vendar se lahko zavedate, kakšen vtis pustite na poslušalce. Pomembno je, da govorite v svojem naravnem tonu, vendar poskusite delovati samozavestno in prepričljivo.
 3. Melodija: Pomembno je, da imate raznoliko melodijo in ne govorite le navzgor, ampak tudi navzdol. To bo pomagalo ohraniti pozornost poslušalcev.
 4. Tempo: Poskusite ohraniti tempo, ki ustreza vaši ciljni publiki. Povprečni govorniki izgovorijo približno 160 besed na minuto, vendar pa lahko tempo prilagodite glede na poslušalce. Pomembno je, da ne govorite preveč počasi, da ne izgubite pozornosti poslušalcev.
 5. Višina: Poskusite govoriti z nizkim glasom, saj se to šteje za bolj privlačno in zanesljivo. Vendar pa ne pretiravajte in ne govorite preveč tiho, saj lahko to daje vtis negotovosti ali dolgočasnosti.
 6. Glasnost: Pazite na glasnost vašega govora, saj lahko preveč glasen govor daje vtis arogance in nadležnosti. Pomembno je, da govorite dovolj glasno, da vas poslušalci lahko slišijo, vendar ne pretiravajte. Tudi uporaba tišjega govora lahko pritegne pozornost in izrazi samozavest.

Nasveti za javno nastopanje glede na govorico telesa:

 1. Roke in dlani: Roke naj bodo sproščene in ne vpete v žepih ali prekrižane na prsih. Ko govorimo, naj bodo naši gibi z rokami naravni in podpirajo naše besede. Dlani naj bodo obrnjene navzven, kar poveča zaupanje in povezanost z občinstvom. Preveč gestikuliranja z rokami lahko deluje nervozno in moteče, zato naj bodo gibi zmerni.
 2. Dihanje: Dihanje ima velik vpliv na našo govorico telesa in naš glas. Pri dihanju je pomembno, da globoko vdihnemo in izdihnemo, da se sprostimo in pomirimo. Med govorjenjem naj dihanje poteka naravno in ne sme biti opazno za občinstvo.
 3. Noge: Noge naj bodo postavljene v širini ramen, sproščene in stabilne. Če se premikamo, naj bodo naši gibi urejeni in namenjeni podpiranju naših besed. Noge obrnjene narazen lahko delujejo agresivno, zato je bolje, da so usmerjene naravnost ali rahlo skupaj.
 4. Pozicija na odru: Na odru naj bomo samozavestni in pripravljeni. Če imamo na razpolago oder, ga izkoristimo in se premikamo po njem. Središče odra je idealna lokacija, ki privablja pozornost in poudarja našo pomembnost. Če nismo sami na odru, naj bodo naši gibi usklajeni z ostalimi udeleženci in naj bomo pozorni na občinstvo, ki sedi ob straneh.
 5. Interakcija s publiko: Med govorjenjem se posvetimo občinstvu, z očmi vzpostavimo stik in se nasmehnemo. Če uporabljamo pripomočke, kot so PowerPoint predstavitve ali plakati, naj bodo ti jasni in pregledni, da ne odvračajo pozornosti. Smeh je odlično orodje za vzpostavljanje povezave z občinstvom, zato uporabimo smeh, kjer je primerno.
 6. Gibanje: Gibanje naj bo naravno in podpira naše besede. Ne hodimo preveč po odru in ne zadržujmo se predolgo na enem mestu. Gibanje naj bo umirjeno in ne prehitro, da ne ustvarimo občutka nervoze in nesigurnosti.

Nasveti za javno nastopanje glede na pripomočke, pripravo in zunanje dejavnike

 1. Priprava besedila: Preden nastopite, dobro preberite besedilo večkrat in vedite, kaj želite povedati. Ne poskušajte se na pamet naučiti besedila, temveč uporabite memotehniko ali druge načine, ki vam pomagajo, da si ga dobro zapomnite.
 2. Prihod na nastop: Privoščite si dovolj časa pred nastopom, da se pripravite na svoj govor. Prihod na odru naj bo dovolj zgodaj, da opravite »sound check« in pozdravite vse, ki jih morate. Na razgovor prideti nekaj minut pred začetkom.
 3. Uporaba mikrofona: Če uporabljate mikrofon, ga primerno namestite in se prepričajte, da vam omogoča proste roke. Mikrofon lahko pritrdite tudi na obleko ali ga držite v roki, vendar pazite, da ga ne boste premikali med govorom.
 4. Pomembnost pravilnega izgovarjanja: Izogibajte se napakam pri izgovarjanju imen in drugih pomembnih besed, saj lahko to zelo negativno vpliva na vaš govor in vašo podobo. Vnaprej se dobro pripravite na izgovor imen in drugih besed, ki jih boste uporabljali v svojem govoru.
 5. Razumljivost besedila: Vaše besedilo naj bo smiselno in razumljivo, tako da bo vaš govor prijeten za poslušalce. Vsebina naj se osredotoča na tisto, kar je najpomembnejše in kar želite povedati.
 6. Izbira oblačil: Vaša izbira oblačil naj odraža spoštovanje do dogodka in vsebine vašega govora. Izberite primerna oblačila glede na dogodek, saj lahko s svojim izgledom tudi izrazite svoj odnos do nastopa ali svojo osebnost.

Na dogodku smo se naučili mnogo trikov in orodij, ki nam lahko pomagajo pri javnem nastopanju. Klarine izkušnje in znanje so nas navdihnili, da se izražamo bolje in dosežemo želene rezultate s svojimi govori. Na koncu je Klara Eva razkrila, da je javno nastopanje spretnost, ki se jo da naučiti, a ne smemo pozabiti na najpomembnejšo stvar pri nastopanju – AVTENTIČNOST. S temi nasveti lahko postanemo boljši govorniki in dosežemo uspeh tako v osebnem kot poklicnem svetu.

Na rednem mesečnem sestanku smo razglasili tudi člane meseca. Tokrat so nazil prejele: Eva Bizjak, Jasna Zorn, Hana Štrekelj, Noemi Vinčec in Katjuša Poljanšek. Vsem iskreno Čestitamo!

Noemi Vinčec, članica ŠSDMS

2023-03-27T18:12:00+02:00 27 marca, 2023|