Loading...

Četrtkanje:
Pogovor s Tjašo Jarc

V sredo, 23. novembra, se je na naši že tradicionalni lokaciji v ABC hub-u v Ljubljani, odvijalo prvo Četrtkanje v novem študijskem letu. Tokrat se nam je pridružila Tjaša Jarc, soustanoviteljica podjetja Džungla Plants, ki se ukvarja s spletno ter fizično prodajo rastlin.

Preko sproščenega pogovora, ki ga je vodila naša ŠSDMS članica Tjaša Mušič, smo izvedeli nekaj več o začetkih njene podjetniške poti, predhodnih izkušnjah, vstopih na nove trge, vlogi marketinga v podjetju, načrtih za prihodnost in še mnogo več.

 

Prvi del pogovora smo namenili predstavitvi gostje, kjer nam je zaupala nekaj več o svojem zasebnem življenju ter njeni motivaciji za začetek podjetniške poti. Poudarila je, da je študirala na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, se redno udeleževala podobnih dogodkov, kot je naše Četrtkanje, znanje ter izkušnje pa je pridobila tudi z delom v eni izmed marketinških agencij. Za tem je sledilo obdobje potovanj, kjer se je na otoku Bali navdušila nad idejo »co-working« prostorov ter temu posvetila naslednjih nekaj let svoje kariere ter poleg Indonezije prepotovala velik del sveta. Po vrnitvi v Slovenijo se ji je čisto spontano porodila ideja o prodaji rastlin preko spleta in tako je skupaj s prijateljico Tilyen Mucik ustanovila podjetje Džungla Plants. Vsaka je podjetju dodala nekaj »svojega« – Tilyen znanje o samih rastlinah ter fotografiji, Tjaša pa znanje na področju podjetništva ter »lean« pristopa k poslovanju.

Drugi del pogovora se je osredotočil na čas pandemije COVID-19 in vpliv le-tega na poslovanje njunega podjetja. Gostja je omenila, da to obdobje nanju ni tako slabo vplivalo, saj jima je prineslo kar nekaj prednosti – imeli sta več časa in s tem veliko neizkoriščene energije, ki sta jo lahko usmerili v razvoj poslovanja. Poudarila je tudi, da se po obdobju Covida-19 povpraševanje po rastlinah preko spleta ni zmanjšalo – se pa je spremenilo.

 

»Najin prvotni plan je bil, da potrošnikom ponudiva bolj redke rastline, a sva se naučili, da ne smeš forsirati nekaj, kar je všeč tebi – bodi odprt za druge ideje in poslušaj.« – Tjaša Jarc

Njun prvotni cilj je bil potrošniku ponuditi rastline, ki niso lahko dosegljive, a čez čas sta ugotovili, da se klasične rastline, kot na primer Monstera, prodajajo najbolj. Gostja je tudi poudarila, da ne smeš nikoli podcenjevati kupca – če mu nekaj obljubiš, moraš to tudi dostaviti.

V nadaljevanju smo nekaj besede namenili tudi odprtju same fizične trgovine oziroma prehodu iz spletne na fizično prodajo. Tu je gostja ponovno poudarila uporabo »lean« pristopa k poslovanju. Izpostavila je tudi pomen testiranja različnih, preverjanja, poslušanja vseh deležnikov ter konstantnega učenja in izpopolnjevanja.

 

Ko je pogovor nanesel na sam marketing, je gostja poudarila, da se vsebine objav na njihovih družbenih omrežjih delijo na dva dela – na del, kjer je izpostavljena lepota rastlin ter na del, ki govori o skrbi za rastline. Zelo pomemben je tudi »call-to-action«, a so tu pri uporabi zelo previdni. Kupcev namreč ne želijo siliti v nakup, hočejo le vzbuditi zanimanje do te mere, da jih kupci lahko, če želijo, najdejo sami. Velikega pomena je tudi transparentnost pri izdelkih, saj redno kupcem na družbenih omrežjih kažejo vse rastline, ki jih imajo na zalogi, kar pri kupcih krepi zaupanje, saj točno vejo, kaj bodo ob nakupu dobili.

Ob opisu običajnega delovnega dneva kot mlada podjetnica je poudarila, da noben dan ni enak prejšnjemu. V napornem delovniku si vseeno poskusi vsak dan vzeti vsaj uro ali dve za dejavnosti, ki so namenjene sproščanju in doseganju »zena«, saj se ji zdi izjemnega pomena, da se ob koncu dneva spočije ter tako pripravi svoje telo in misli na nov delovni dan.

 

Ob vprašanju, s katerimi težavami se je gostja srečevala na podjetniški poti, je kot eden večjih izzivov izpostavila trenutni vstop podjetja na italijanski trg, ki se je izkazal kot neprimerljivo težji, kot vstop na hrvaški trg, zato bo to tudi eden izmed njihovih glavnih fokusov v prihodnje. Poleg tega si želijo še bolj nadgraditi fizično trgovino na Viču ter se osredotočiti na razvoj B2B dejavnosti.

Po pogovoru je sledil še redni mesečni sestanek ŠSDMS, kjer so nam člani UO predstavili prihajajoče dogodke ter novosti, ki z novim študijskim letom prihajajo tudi v ŠSDMS. Izžreban je bil tudi zmagovalni par izziva HRUŠKA-HRUŠKI, pozabavali pa smo se tudi v skupinskem kvizu oziroma ŠSDMS x MALE SIVE CELICE.

 

Za konec bi se radi še enkrat zahvalili gostji Tjaši Jarc, da se je odzvala povabilu na dogodek ter z nami delila njeno podjetniško zgodbo in nasvete ter ji želimo še obilico uspehov v prihodnje. 

Nika Možina, ŠSDMS

2022-12-01T07:32:04+01:00 30 novembra, 2022|