Loading...

V ponedeljek, 24. aprila, smo se družili na že šestem in hkrati tudi zadnjem Četrtkanju pred začetkom poletnega oddiha. Tokrat se nam je na klepetu v prijetnem vzdušju kavarne STOW pridružil Jan Habat, soustanovitelj podjetja Alternative+, ki se ukvarja z razvojem in prodajo zobne paste v obliki tabletk, ki služi kot trajnosten nadomestek zobne paste. Prav ta izdelek sta predstavila tudi v 6. sezoni projekta Štartaj Slovenija.

Sam dogodek je otvoril kratek mesečni sestanek, kjer so se napovedale volitve novega upravnega odbora Študentske sekcije Društva za marketing Slovenije, ki bodo potekale v naslednjem mesecu. Podelil se je tudi naziv člana meseca aprila, ki je tokrat pripadal Roku Klanšku, ki mu v imenu celotnega društva še enkrat iskreno čestitamo. Po sestanku je sledil pogovor z gostom, ki ga je vodila predsednica ŠSDMS, Živa Rus.

Kot smo že omenili v uvodu, je Jan Habat mlad podjetnik, ki pa ga kljub mladosti odlikuje že precej izkušenj. Zase trdi, da je po duši podjetnik ter da mu ta poklic predstavlja cel življenjski stil. Glavno vodilo v življenju mu predstavljajo izkušnje ter učenje iz napak, tako tistih, ki jih naredi sam kot tistih, ki jih naredijo drugi v njegovi okolici. Poleg podjetništva je poudaril, da zelo rad kuha ter celo malo za šalo, malo zares napovedal, da se bo v prihodnje morda celo prijavil v novo sezono oddaje Masterchef.

Diplomant programa podjetništva na Ekonomske fakultete v Ljubljani se je med samim študijem izobraževal tudi v tujini, in sicer v Kanadi, kjer se je kasneje začela tudi njegova podjetniška pot. Skupaj s prijatelji so ustanovili zasebno izobraževalno ustanovo imenovano ABC Business Academy. Šlo je za študijski program, ki so ga uspeli tudi akreditirati s kreditnimi točkami, deloval pa je v obliki poletne šole oziroma »summer school-a«. Po tem izvedenem projektu se je njegova ljubezen do podjetništva samo še povečala.

Novo odskočno desko mu je leta 2021 ponudil projekt Štartaj Slovenija, kamor sta se skupaj z Domnom Nemaničem prijavila z izdelkom zobne paste v obliki tabletk. Glavno vodilo pri razvoju izdelka jima je predstavljala trajnostna naravnanost ter skrb za okolje.

»Če pogledaš problem odpadnih tub zobnih past glede na enega človeka, se ti problem ne zdi nič posebnega. Če gledaš na problem iz vidika večje mase ljudi pa se zaveš, kakšno trajnostno moč imajo lahko takšni projekti.«

Jan Habat, Alternative+

Poleg Slovenije sta s tem izdelkom prisotna tudi v tujini in sicer v Latviji, na Nizozemskem, v Švici, prisotna pa sta tudi v vseh Drogerie Markt (DM) prodajalnah v Nemčiji. V prihodnje načrtujeta vstope tudi na druge trge pri tem pa poudarja, da moraš pri vstopu v mednarodno okolje narediti dobro analizo trga ter prodajnih verig. Veliko pomembnost pripisuje tudi iskanju primernih partnerjev v tujini, predvsem iz vidika njihovega znanja ter virov.

Med pogovorom je sogovornik poudaril tudi kako veliko dodano vrednost jim je prineslo sodelovanje z eno izmed slovenskih marketinških agencij, hkrati pa nam je zaupal tudi to, da se velikokrat poslužujeta uporabe trga oziroma veliko funkcij »outsourcata« zunanjim izvajalcem. O tem kako natančno si začrta načrte za prihodnost pravi, da ima seveda začrtane določene dolgoročne cilje, ki pa so zastavljeni precej na široko, a ravno dovolj ozko, da ne zaideta iz poti. Podjetništvo namreč opisuje kot tvegano pot, polno presenečenj, kjer nikoli ne veš kdaj se kakšna vrata zaprejo in kdaj druga odprejo.

Kot najbolj pozitivno stvar pri opravljanju poklica podjetnika je omenil samo svobodo, saj je sam svoj šef, kar mu med drugim omogoča tudi fleksibilen urnik. Prav to svobodo pa na trenutke navaja tudi kot slabost, saj se zaradi stalnega pogona včasih težko ustavi in odklopi misli od dela.

Ob vprašanju o načrtih za prihodnost je sogovornik omenil, da na trg prihaja nova blagovna znamka imenovana Fresh 32, ki bo prilagojena predvsem generaciji Z. V namen razvoja te blagovne znamke, je bila izdelana tudi kampanja na platformi za množično financiranje Kickstarter.

Ob zaključku pogovora je sogovornik poudaril, da na svoji podjetniški poti ne obžaluje ničesar ter podal nasvet vsem, ki se bodo podali na podjetniško pot, da naj vsak korak dobro premislijo in jih ne preskakujejo.

Za konec bi se radi še enkrat zahvalili Janu Habatu, da se je odzval vabilu na dogodek ter z nami delil svojo podjetniško zgodbo ter mu želimo še obilico uspehov pri vseh nadaljnjih projektih.

Nika Možina, članica ŠSDMS

2023-05-12T21:33:44+02:00 30 aprila, 2023|