Kje:

Irska

Univerza:

Fakulteta na izmenjavi: National University of Ireland Maynooth, School of Business

September 2017 – junij 2018

Vedno poslušam prijatelje in znance, kako zelo so uživali na študentskih izmenjavah v tujini in kako jim je ta izkušnja spremenila življenje. Prav zato sem to želela izkusiti tudi na svoji koži. Odločila sem se, da odidem na izmenjavo na Irsko. Vsi me sprašujejo, zakaj sem izbrala ravno to deževno državo, toda točnega odgovora na to nimam. Všeč mi je njihova kultura, način življenja in razmišljanja. Definitivno je bila odločitev za Irsko prava in bi se zanjo ponovno odločila.

Sam način študija tukaj je povsem drugačen kot v Sloveniji. Vse fakultete povezane v kampus, kar je zelo dobro, saj sem si predmete tako lahko izbrala tudi izven moje študijske smeri. Predavanja vodijo profesorji z vsega sveta, ki imajo bogat nabor praktičnih izkušenj s katerimi popestrijo predavanja – ravno to, da so predavanja osnovana bolj na praktičnem znanju in manj na teoriji, je tisto, zaradi česar tu z veliko večjim veseljem (in bolj redno) hodim na predavanja (na žalost to ne pomeni manj učenja teorije, saj moramo to v večji meri predelati samostojno). Ker je Irska angleško-govoreča država, se za študij tukaj odloči ogromno tujih študentov, kar na predavanjih ustvari zelo prijetno atmosfero in zanimive debate, saj ima vsak drugačen pogled na isto stvar.

V času odkar živim na Irskem sem spoznala, da je država zelo privlačna z vidika poslovanja in ima zelo inovativen pristop k marketingu. Da spoznaš to, ti sploh ni treba zapustiti kampusa, saj se tudi tam vsak dan nekaj dogaja – različni dogodki, kampanje … Še posebej se mi bo v spomin vtisnila kampanja, ki so jo izvajali med izpitnim obdobjem, ko so z raznimi dogodki želeli znižati nivo stresa pri študentih. S tem namenom so na primer organizirali obisk živalske farme na kampusu, kjer si se lahko družil z zajčki, pujski, lamo … Študentje so bili nad tem dogodkom navdušeni.

Poleg dogajanja na kampusu, imaš možnost postati tudi član različnih klubov in društev (na voljo jih imamo okoli 150), kjer se družiš in izmenjavaš ideje z ljudmi z vsega sveta, ki imajo podobne interese kot ti. Pridružitev tovrstnim klubom je naredilo mojo Erazmus izkušnjo še stokrat boljšo, saj sem spoznala ogromno ljudi in pridobila veliko praktičnega znanja.

Skratka, Erazmus izkušnja je ena izmed najlepših in najboljših izkušenj v mojem življenju in bi jo zato priporočala vsakemu. S tem, ko greš v svet, ko zapustiš svojo cono udobja, zares odkriješ, kdo si in česa si sposoben.

Nika Polanič

2018-01-18T19:16:11+01:00 18 januarja, 2018|