Loading...

Delavnica: Excel za vsakdanjo rabo

V SŠDMS si prizadevamo naše člane opremiti z najboljšimi orodji in veščinami, ki jim bodo pomagale pri njihovi karierni poti. S tem namenom organiziramo interne delavnice najbolj uporabljenih in nepogrešljivih orodij v svetu marketinga.

V prejšnjem tednu smo organizirali Excel delavnico, kjer nam je svoje veščine predstavil  naš član Ivan Spahija. Ivan trenutno opravlja delo  kot inštruktor in asistent za učenje Microsoft Excela pri podjetju GO tečaji, ki sodeluje  z znanimi podjetji, med njimi tudi s podjetji Gorenje, Bosch, Harvey Norman, Spar in Finance.

Delavnico smo začeli z osnovami Excela: z izdelavo tabel, sklicevanjem, pogojnim oblikovanjem in nadaljevali s statističnimi funkcijami, if analizami ter z osnovami risanja grafov. Poleg lažjega pregledovanja, iskanja, ter urejanja podatkov lahko s funkcijami, kot sta SUMIF in AVARAGEIF, ugotavljamo podatke, kot so npr. povprečja prodaje, ki so večja od določene kvote npr. 5000 ter povprečja prodaje, ki so večja od 5000 samo v določeni državi, regiji ali katerikoli spremenljivki, ki jo imamo na voljo. Odkrili smo, da s precej osnovnimi funkcijami lahko zaženemo zadovoljive analize, primerne tudi za podjetja.

Ivan nam je za tem pokazal razvrščanje in filtriranje v obsežnejših tabelah ter načine, kako poiskati razne podatke v njih.  Zatem smo se naučili pripraviti vrtilno tabelo in prednosti uporabe le-te. Možnosti, ki jih ponujajo vrtilne tabele, so zelo obširne in uporabne vse od risanja grafikonov, do razvrščanja več skupin podatkov na enkrat. Uporaba vrtilnih tabel nam odpira nešteto možnosti za razne analize, ki jih lahko uporabimo na najrazličnejših področjih.

⁉️ Kaj so glavni triki, ki smo se jih naučili:

    • Spremljanje, od kod prihajajo podatki v formuli: Gremo pod zavihek formule – Na desni strani najdemo gumb Sledi predhodnim. Prikazale se bodo puščice!
    • Ustvariti tabelo, ki bo samodejno posodabljala podatke v tvojih izračunih in grafih: Tabelo lahko hitro ustvariš tudi z bližnjico: Ctrl + T
    • Kako obrniti podatke v tabeli iz stolpca v vrstico (in obratno):  To narediš tako, da  tabelo kopiraš, in ko jo želiš prilepiti z desnim klikom, v kotu levo spodaj izbereš možnost – Transportiraj. In tako boš zamenjal vrstice in stolpce!
    • Funkcija »pogojno oblikovanje« nam omogoča izpostavitev določenih podatkov, kot so večje od, manjše od, zgornjih in spodnjih 10 %, podvojene vrednosti, enake vrednosti in mnogo več.
    • S pomočjo vrtilnih tabel lahko razvrščamo podatke na mnogo načinov in ustvarimo grafikone za lažjo predstavo podatkov.

Zaključimo lahko, da je bila delavnica zelo uporabna in poučna. Dejstvo da je Microsoft Excel orodje, ki ponuja nešteto možnosti za vsa področja je jasno, spodbudno pa je to, da z dokaj osnovnimi funkcijami lahko zadovoljivo analiziramo podatke za mnoga ekonomska področja. 

Za konec bi se zahvalili našemu članu in gostu Ivanu Spahiji, ki nam je odvodil delavnico in odgovoril na vsa vprašanja, ki smo jih imeli!

2022-04-20T10:59:18+02:00 19 aprila, 2022|