Loading...

Marketinški mozaik: Facebook in Google oglaševanje

Tudi v maju smo nadaljevali z našo serijo dogodkov Marketinški mozaik. Tokrat smo se odpravili v svet spletnega oglaševanja. Najprej smo pripravili interni dogodek z Julijo Kancler (Futura DDB) na temo Google oglaševanje. Za tem pa smo si z Anido Krajino (Optiweb) pogledali še Facebook oglaševanje.

Interno delavnico na temo Google oglaševanja je vodila naša članica Julija Kancler. Julija poleg magistrskega študija na Ekonomski fakulteti, kot strateginja za spletno oglaševanje dela v agenciji Futura DDB. Julija nam je najprej predstavila osnovno teorijo Google oglaševanja, spoznali smo se z osnovno terminologijo oglaševanje od tega kaj pomeni »search«, do razumevanja besede »keyword« oz. ključne besede … Po krajšem teoretičnem delu pa smo se lotili oglaševanja še praktično. Skupaj z Julijo smo sestavili Google oglas.

NASVET: Obstajajo trije tipi ključnih besed. Široko ujemanje – ko želimo, da se naš oglas pojavi ob katerikoli besedni zvezi. Frazno ujemanje – je bolj omejeno, ključne besede morajo biti napisane skupaj (lahko drugačno zaporedje). Natančno ujemanje – najbolj omejeno, lahko že problematično. Nasvet naše gostje je, da začnemo s fraznim ujemanjem, po pregledu ugotovimo katere ključne besede so bile najbolj iskane, in nato postavimo bolj natančne ključne besede.

»Kvaliteta oglasa je odvisna od števila ključnih besed. Pravilo naj bi bilo med 7 in 10. Bolje manj kot več.«

Julija

Po odličnem predavanju o Google oglaševanju smo svoje znanje nadgradili še s predavanjem na temo Facebook oglaševanja. Z nami je bila Anida Krajina, marketinška raziskovalka in predavateljica ter vodja digitalnega oglaševanja pri Optiwebu.

Pri primerjavi Facebook in Google oglaševanja je Anida izpostavila podrobno targetiranje pri Facebooku. Namreč le ta omogoča direktno targetiranje ciljne skupine, medtem ko pri Googlu targetiramo ključne besede. Anida nam je predstavila različne vrste Facebook oglasov, med njimi je tudi organsko oglaševanje na FB straneh, ki je enako pomembno kot plačano, saj Facebook stran danes deluje kot nekakšna izkaznica podjetja.

Pogledali smo si tudi samo pot kreiranja oglasa. Gostja je tukaj izpostavila pomembnost definiranja našega namena in ciljne skupine. Pri namenu se osredotočajo kar na konverzijo. Konverzija je končni rezultat, ki želimo, da ga naša ciljna oseba naredi npr. klik na spletno stran. Pri postavljanju ciljne skupine se večinoma osredotočamo na izdelavo persone, kjer se po navadi pripravi 3-5 person. V naslednjem koraku je potrebno določiti tudi samo porabo, izbrati strukturo kampanje, sledi implementacija in na koncu sprotno preverjanje učinkovitosti kampanje.

Objave na naši FB strani lahko tudi »boostamo«, kar zelo pomaga, predvsem pri gradnji skupnosti (»community«). 

Anida Krajina

Pogledali smo si tudi marketinški lijak (»funnel«), katerega se izplača uporabiti za dobro delovanje našega oglaševanja. Prvi del lijaka je »awareness«, sledi »interest and decision« zadnji del pa je »action«. Pri tem je Anida izpostavila, da je potrebno celotni lijak planirati vnaprej. Svetovala je tudi ogrevanje publike. Ob vsem tem pa je potrebno poskrbeti tudi za višjo vrednost, naše vsebine morajo biti kakovostne in v skladu s produkti oz. znamko. Za konec je gostja svetovala testiranje različne vsebine, oglasov in vrst kampanj.

Za konec bi se radi zahvalili obema govorkama, Juliji Kancler in Anidi Krajina, ker sta ti vzeli čas za nas in nam pripravili odlični predavanji, kjer sta z nami delili svoje znanje in izkušnje. 

2022-05-30T11:40:36+02:00 30 maja, 2022|