Loading...

ŠSDMS DOGODEK

Kako kripto spreminja naš svet?

Prepričani smo, da smo že skoraj vsi slišali za kripto, blockchain, bitcoin in NFT. A kar hitro ugotovimo, da se nas večina ne zaveda, kaj točno to sploh je. Ker smo tudi sami želeli izvedeti več o kripto revoluciji, smo se odločili, da organiziramo prvi ŠSDMS dogodek na to tematiko!

Naš dogodek “Kako blockchain tehnologija in NFT-ji spreminjajo naš svet?” se je odvijal 15. marca na Ekonomski fakulteti. Svoje znanje sta z nami delila dva izvrstna govorca, ki imata ogromno izkušenj. Naša gosta sta bila Andrej P. Škraba, ustanovitelj spletne platforme Astra.si, nekdanji vodja marketinga pri NiceHash, vodja marketinga v Paralink Network in redni gost na podcastu Aidea, ter Jaka Širok, country manager pri About You, zbiralec NFT-jev in ustanovitelj projekta 90s Ape Club.

V prvem delu dogodka smo s pomočjo Andreja P. Škrabe spoznali več o blockchain tehnologiji. Da bi lahko razumeli kako deluje blockchain in zakaj se je sploh pojavil Bitcoin smo morali najprej spoznati njegov izvor. Kot pravi naš gost, se je vse skupaj začelo z gibanjem cyberpunk, ki se je zavzemalo za ohranjanje zasebnosti s pomočjo kriptografije in socialno-politične spremembe. Cilj je bil povečati politično svobodo posameznikov  in ohranjanje skeptičnega pogleda na avtoriteto in vlado. S samim pojavom interneta se je med člani gibanja cypherpunka pojavila želja po digitalnem denarju.

Pri tem se je pojavilo več vprašanj kako rešiti različne probleme, med njimi tudi, kako urejati digitalne transakcije brez centraliziranega nadzora? Ker želi blockchain podatke decentralizirati, morajo vsi udeleženci v kripto ekonomiji imeti enako kopijo.

Spoznali smo tudi nekaj osnovnih pravil protokola. Vse transakcije so zapisane v tako imenovanem “podatkovnem bloku”, veriga blokov pa se imenuje “blockchain”. Skupaj mora biti dosežen konsenz, transakcije pa potrjujejo drugi so-udeleženci, ki so za vzdrževanje sistema nagrajeni. Po uvodu v blockchain je sledila še predstavitev Bitcoina.

» Bitcoin je prvič v zgodovini omogočil premoženje v obliki, ki je ni mogoče zaseči (kot npr. to velja za premičnine in nepremičnine). Če razumete zakaj in kako se to zgodi, razumete Bitcoin.« – Andrej P. Škraba

Andrej P. Škraba

Na koncu prvega dela predavanja smo izvedeli, da denar prenaša vrednost skozi prostor in čas, ter spoznali tudi lastnosti, ki jih ima idealno sredstvo za shranjevanje vrednost: trajnost, prenosnost, zamenljivost, preverljivost, deljivost, redkost, uveljavljenost in odpornost na cenzuro!

V drugem delu dogodka, se nam je pridružil še Jaka Širok, ki nam je povedal več o NFT-jih. Tako imenovan “non-fungible token” je nezamenljiva valuta, ki predstavlja unikatno digitalno sredstvo oz. imetje. Blockchain tehnologija skupaj z kriptovalutami in NFT-ji predstavljajo Web3 – tretjo generacijo spleta, ki se osredotoča na uporabo strojnega razumevanja podatkov za zagotavljanje podatkovno vodenega in decentraliziranega spleta.

RAZLIKA MED NFT IN KRIPTOVALUTAMI?

Your Content Goes Here, Your Content Goes Here

Razlika med NFT-ji in kriptovalutami je ta, da je vsak NFT je unikaten in avtentičen njegove vrednosti pa ne moremo razdrobiti na manjše enote, tako kot kriptovalute.

Sledila je predstavitev virtualnega sveta, priljubljenih platform, med njimi tudi OpenSea, Rarible, Rarity Tools, Foundation, Icy Tools in Rarity Sniper. Glavne aplikacije za trženje NFT kovancev so predvsem Discord, Twitter, Telegram in Instagram. Jaka Širok je omenil tudi težave s trženjem kripto projektov s pomočjo influencerjev, saj naj bi bilo dobrega influencerja v kripto svetu skoraj nemogoče pridobiti.

Našima gostoma, Andreju in Jaku, se zahvaljujemo za odlično predavanje in za vsa znanja, ki sta jih delila z nami na našem prvem marketinškem mozaiku. Prejeto znanje, pa so imeli člani ŠSDMS priložnost nadgraditi tudi na interni delavnici na temo blockchain in NFT, pod vodstvom članov Luka Kopajtič in Tilen Tkalec.

2022-04-13T10:54:26+02:00 22 marca, 2022|