Loading...

ŠSDMS ADNIGHT

V četrtek 12. novembra, smo organizirali prvi ADNIGHT. Na njem so nam trije predstavniki priznanih agencij predstavili oglasne kampanje brezalkoholnih pijač na EX-Yu trgu.

Na dogodku smo gostili:

  • Damirja Ciglarja, ustanovitelja in vodjo oglaševalske agencije Imago Ogilvy
  • Petra Zabreta, tekstopisca iz agencije PRISTOP
  • Nikolo Paruna, vodjo PR-a in digitalnih medijev v agenciji Ovation BBDO

Damir nam je predstavil dve kampanji:

Peter nam je predstavil kampanjo za:

Nikolo Paruna je predstavil kampanjo za:

Jana – “Voda s porukom ljubavi”

Damir Ciglar nam je podrobneje opisal marketinško kampanjo za vodo Jana, kjer je poudaril predvsem interakcijo med produktom in uporabnikom, preko katere prvega približaš slednjim. V svoji kampanji leta 2016 so kot vezni člen med nagovorjenim in njihovim produktom, vodo Jana, vpletli zgodbo o ljubezni. Ker so želeli v ljudeh vzbuditi občutek pričakovanja nepričakovanega in s tem vzpostaviti napetost, so se odločili za zgodbo dveh štorkelj, ki je naredila njihovo kampanjo edinstveno in v očeh uporabnikov hitro razpoznavno.

Zgodba dveh štorkelj, Klepetane in Maleni, se je pričela leta 2001, ko je bila Maleni ustreljena in posledično ni mogla več leteti. Od takrat naprej za njo skrbi Stjepan Vokić, ki jo hrani in ji da topel dom v zimskih časih, ko samec Klepetan odleti v tople kraje. Spomladi, samček prileti nazaj k svoji samički in z njo preži čas vse do naslednje zime. Zgodba je še toliko bolj navdihujoča, saj to počne vse od leta 2002 in prikazuje neskončno ljubezen med dvema štorkljema. 

Damir nam je ob tem svetoval, naj ob ustvarjanju različnih projektov ne pozabimo na družbeno odgovornost. Dober primer te nam je prikazal, kako se je podjetje leta 2017 zavzelo za štorklje, ko so uspeli doseči, da je Libanonska vlada prepovedala streljanje na štorklje, ki so letele v Južno Afriko. 

V svoji kampanji leta 2016 so kot vezni člen med nagovorjenim in njihovim produktom, vodo Jana, vpletli zgodbo o ljubezni.

To pa jim je uspelo na način, da so z perjem štorklje napisali pismo libanonskemu predsedniku in ga opozorili na ta problem. Da pa se pismo ne bi izgubilo med mnogimi, ki jih tako pomembna oseba prejme, so njihov namen razširili na socialna omrežja in svoje sledilce prosili, da njihov namen delijo naprej. Cilj je bil dosežen, saj je predsednik prejel sporočilo in se nanj pozitivno odzval.

Kampanja na koncu ni bila uspešna samo iz ekonomskega vidika, ampak je podjetju uspelo ustvarit ekološko zgodbo z uspešnim koncem. Iz tega lahko sklepamo, da ni pomembno, da gledamo samo na najhitrejši način, kako lahko pridobimo prepoznavnost, ampak na način, kako bomo poleg te ustvarili tudi eno pozitivno zgodbo, ki bo pripomogla drugim.

Donat Mg – Skrivnost briljantne prebave

Drugi na vrsti je bil Peter Zabret, ki nam je približal marketinško kampanjo za mineralno vodo Donat Mg. V podjetju so razmišljali, kako bi lahko izdelek, ki je v osnovi namenjen prebavi približali kupcem na zabaven in inovativen način, pri čemer so si želeli nagovoriti svojo novo ciljno skupino, mlade, kot tudi obstoječe uporabnike. Rešitev so našli v online kampanji, kjer so ustvarili zgodbo. Zgodba je bila prikazana, kot prava detektivka, kjer so preiskovali, kdo je ukradel diamant iz muzeja. Da bi bila zgodba še zanimivejša, so vključili več različnih oseb, vsako s svojim karakterjem in motivom, zakaj je prav ta ukradla diamant.

Zgodba je bila prikazana, kot prava detektivka, kjer so preiskovali, kdo je ukradel diamant iz muzeja.

Vsakih nekaj dni so potem svojim sledilcem na socialnih omrežjih dali nov namig, ki je pomagal razkrinkat osumljenca. Kot zadnji namig so dali video iz noči, ko je bil diamant ukraden. 

V videu je lepo prikazano, kako je tat ukradel diamant in kako so ga preiskovalci zasačili. To pa naredijo prav s pomočjo Donatom Mg, ki je bil tudi naročnik oglasa. Kampanja je bila zelo uspešna, saj so uspeli doseči veliko število ljudi, hkrati pa doseči glavni cilj in pritegniti pozornost mladih.

Nectar – Već 20 godina nije svejedno

Cilj kampanje Nektar je bila predstavitev podjetja ob njihovi 20. obletnici obstoja. Odločili so se, da bodo kampanjo povezali z volitvami, ki so leta 2018 potekale v Srbiji. Da bi pritegnili kar se da veliko pozornosti, so sklenili sodelovanje s komikom Andrijo Miloševićem. Ta naj bi fiktivno sodeloval na prihodnjih županskih volitvah v Beogradu s čimer bi pridobil kar se da veliko pozornosti medijev. 

Kampanjo so pričeli, ko je Andrija najavil svojo kandidaturo za župana Beograda na nočni pogovorni oddaji. V tednu, ki je sledil, so svoje namene podkrepili z različnimi sloganimi, kjer je bila vedno v ospredju št. 20. 

Ta naj bi fiktivno sodeloval na prihodnjih županskih volitvah v Beogradu s čimer bi pridobil kar se da veliko pozornosti medijev. 

Slogani so bili popolnoma politični, prav tako nikjer ni bilo imena podjetja.  Preko špekulacij o resničnosti/verodostojnosti njegove kandidature pa so dobili ogromno medijske pozornosti.

Kampanja se je zaključila na način, da so najprej razkrili reklamirani Nectar, kasneje pa so na vseh panojih, s politični slogani dodali podjetje in njegove cilje in vrednote za katere se bori. Kampanja je bila izredno uspešna in dobila veliko prepoznavnost.

Boli me PIPI

Zadnja marketinška kampanja, je bila za pijačo PIPI. Popularna je bila v 70. in 80. letih. Leta 2016 jo je prevzel novi lastnik, ki je želel oživiti produkt in mu vrniti staro slavo. Marketinška agencija Imago Ogilvy pa ni želela biti izključno nostalgična, torej da bi uporabili enak marketinški material, ki so ga uporabljali že enkrat, ampak tega posodobiti za današnji čas.

Najprej so spremenili dizajn in embalažo. Dizajn na način, da je bil primernejši današnjemu času, embalažo pa, da pijača ni bila več točena v stekleničko, ampak v plastično plastenko. Ohranili pa so osrednjo figuro.

Ohranili so osrednjo figuro, golo žensko na etiketi.

Da bi produktu povečali prepoznavnost so za njega ustvarili različne razglednice, kjer so bili prikazani spomini na poletje skupaj s pijačo PIPI. 

Hkrati pa so ustvarili oglase kjer niso dali poudarek na lepo in elegantno postavo, ki je večinoma prikazana v oglasih, ampak na popolnoma navadno postavo, ki jo ima večina, torej brez mišic in ravnih trebuhov.

S tem so želeli sporočiti, da ne rabiš bit popoln, da si sproščen, ampak da pa rabiš bit sproščen, da si popoln. Kampanja se je uspešno zaključila, saj so na novo pridobili več tisoč sledilcev.

Damirju, Petru in Nikoli se zahvaljujemo, da so si vzeli čas za nas in nas popeljali v svet oglasov. Hkrati se zahvaljujemo tudi za vse njihove izkušnje, znanje in nasvete, ki so jih delili z nami. Bodite sigurni, da bodo s pridom izkoriščeni. 

2021-01-09T21:00:01+01:00 16 novembra, 2020|