Loading...

Izpeljali smo Startup Marketing Teden! V prvem delu smo se izobrazili na področju ustanovitve, rasti in financiranja startupov, v drugem delu smo svoje znanje preizkusili na hekatonu.

Kot prvi predavatelj se nam je predstavil Jure Knehtl, direktor in ustanovitelj agencije WeScale. Že 8 let se ukvarja s t.i. performance marketingom, kjer je s spletno prodajo ustvaril že več kot 180 milijonov evrov. Zaupal nam je, kako je pandemija COVID-19 v zadnjih letih razburkala svet spletnega oglaševanja in prodaje.

Sales > marketing

Naučili smo se, da je bil od leta 2016 do 2019 za dobre rezultate potreben zgolj en oglaševalski kanal, namreč večji poudarek je bil na odličnih produktih in hitrem širjenju na nove trge. Današnji must-haves, kot so brandirani izdelki, vplivnostni marketing, e-mail marketing in Google ads so v tistem času predstavljali zgolj bonus.

Leta 2020 se je zaradi pandemije na področju spletnega oglaševanja zgodil pretres, saj smo ljudje vse več časa začeli preživljati na družbenih omrežjih, kar je bistveno znižalo ceno oglaševalskega prostora. Zaprti doma v karanteni smo postali bolj dovzetni za spletno nakupovanje, kar je pospešilo rast podjetij Direct to Consumer (nadaljno DTC).

Sales < marketing

Rast podjetij leta 2020 je bila skoraj predobra, da bi bila resnična, in kmalu (2021-2022) se je zgodil »DTC crash« zaradi sprememb v politiki zasebnosti od podjetja Apple, kar je občutno zmanjšalo število podatkov in možnosti sledljivosti obnašanja uporabnikov. Drugi dejavniki, ki so vplivali na trende v spletni prodaji, so bili politična nestabilnost, nihanja valut in cen materialov, prehitra rast podjetij in posledično logistični zapleti.

Kako naprej?

Jure nam je razkril tudi, da danes ni več dovolj, da samo prodajaš produkt. Kot dobre prakse za gradnjo prodaje v prihodnosti je omenil odličnost produktov in uporabniške izkušnje, multi-channel marketing, stalno gradnjo lijaka, brandformance, skrb za skupnost ter povezovanje blagovnih znamk z ustvarjalci vsebin (content creators).

Poslušalci smo se od Jureta definitivno veliko naučili in dobili boljši vpogled v svet performance marketinga.

Po kratkem premoru smo spoznali še drugo plat startup podjetij, saj se nam je pridružil serijski podjetnik in poslovni angel Matjaž Bavdek.

Matjaž nam je zaupal, da je investiranje zanj velika strast in da ne vlaga zgolj denarja, ampak predvsem svoj čas, ko raziskuje startupe in proučuje najboljše možnosti za investiranje.

Timing je najpomembnejši faktor za uspeh: leta 2013 je Facebook kupil Instagram, ki je v tistem trenutku imel 13 zaposlenih in 0 prihodkov.

Matjaž Bavdek

Spoznali smo različne stopnje oziroma faze, v katerih startupi pridobivajo financiranje. V tako imenovani »seed« fazi najlažje postanemo investitorji, je pa res, da večina startup podjetij v tej fazi propade (natančneje 80 %). Ko podjetja pridejo v faze A, B in C (ko že delujejo na trgu in imajo kupce), je njihov obstoj na veliko bolj trdnih tleh.

Predavatelj nam je razkril različne načine investiranja, pri katerih je kot primere iz prakse predstavil podjetja v katera je investiral sam. Pomembni nasveti, ki smo jih dobili glede investiranja:

  • Investirati je treba v velik trg.
  • Odločiti se za »pravi« startup je praktično nemogoče.
  • Vse moramo raziskati sami (podjetja se nam bodo namreč želela predstaviti v najboljši luči z zelo okrnjenim številom informacij).
  • Zelo pomembno je znati reči ne, tudi če si vložil že ogromno časa.
  • Angelske investicije naj bi prinese 14 % dobička na leto
  • Izogibati se je treba podjetjem, kjer z investicijo ne dobiš tako velikega deleža, kot bi ga moral.

Rule number 1: never lose money, Rule number 2: don’t forget rule number 1

Matjaž Bavdek

Predstavil nam je tudi fundraising dogodek PODIM, kjer se startupi predstavijo investitorjem. Podium bo letos imela čast obiskati tudi zmagovalna ekipa Startup hekatona!

V soboto dopoldne smo se zbrali v ABC Hubu, kjer nas je pozdravil Jon Primožič iz podjetja eAsistent. V uvodu nam je predstavil podjetje in storitve, ki jih ponujajo v vrtcih in šolah. Zaupal nam je, da si podjetje želi nadgradnje trenutne storitve. Možgančke smo napenjali kar 7 ur, nato pa smo idejo predstavili članom komisije iz eAsistenta.

Čestitke zmagovalni ekipi, ki se bo za nagrado odpravila na konferenco PODIM!

Odločitev komisije seveda ni bila lahka, saj so vse ekipe predstavile odlične in raznolike ideje. Ampak – saj veste – »važno  je sodelovati, ne zmagati«, kar potrjuje tudi dejstvo, da smo člani vseh ekip na hekatonu neskončno uživali in pridobili nove izkušnje, ki nam bodo zagotovo prišle prav v prihodnosti.

Katjuša Poljanšek, ŠSDMS

2023-02-28T22:47:44+01:00 28 februarja, 2023|