Znanje o tem, kako napisati dober članek, vam ne bo nikoli odveč. Uporabite ga lahko na mnogih področjih. Še več, to opravilo vam lahko predstavlja vir dohodka – tako študentom kot tudi redno zaposlenim. Delo je toliko bolj privlačno zaradi tega, ker ga lahko opravljamo tudi od doma.

RAZISKUJTE

Če imate pri pisanju proste roke, se osredotočite na teme, o katerih že nekaj veste. V nasprotnem primeru pa je ključnega pomena, da kar se da natančno raziščete področje, o katerem vam je bilo naročeno pisati. Berite razprave, članke in odlomke iz knjig vse dokler ne boste prepričani, da tematiko resnično obvladate. Tako boste zares vedeli, o čem pišete. To vam bo gotovo olajšalo delo.

OBLIKUJTE OSNUTEK

Pomembno je, da si pred pisanjem izoblikujete osnutek. Pisanje po principu »kaj mi v danem trenutku pade na misel« je neuporabno. Znanje, ki smo ga pridobili, moramo ovrednotiti in se odločiti, katere informacije uporabiti. Članek je ob tem potrebno razčleniti na uvod, jedro in zaključek.

PAZITE NA JEZIK

Za pisanje je treba izbrati čist jezik, ki bo bralcem našega članka razumljiv. Izogibamo se raznim izumetničenim besedam in dolgim stavkom. Pišemo tako, da bodo naše delo lahko brali ljudje različnih starosti. Kljub temu je potrebno uporabljati ustrezno terminologijo, a ne tako zahtevne, da bi bralca lahko zmedla. Seveda ne smemo pozabiti na slovnico. Pogosto v člankih zasledimo napačno rabo vejic in predlogov, kar je nedopustno. Zato moramo članek večkrat prebrati in se prepričati, da ne vsebuje slovničnih napak.

ODLOČITE SE ZA PRIMERNO DOLŽINO

Dober članek mora imeti primerno dolžino. Prekratki in predolgi članki občinstva namreč ne privlačijo. Bralec ne sme dolgo čakati, da članek preide do bistva. V takšnem primeru se kaj hitro lahko zgodi, da ga bo nehal brati. Tega si prav gotovo ne želimo, zato nepotrebne besede ali celo stavke izpustimo. Nepisano pravilo pravi, da naj bi imeli najboljši članki med 400 in 1000 besed.  

PREVERITE SVOJE DELO

V kolikor niste zares prepričani v kvaliteto vašega članka, se pred njegovo objavo posvetujte z ljudmi, ki jim na tem področju zaupate. Prosite jih, da delijo mnenje o vašem delu. Glede na njihove kritike izpopolnite članek do te mere, da boste prepričani v to, da je zrel za objavo.

Upamo, da smo vam s tem prispevkom dali vedeti, da pisanje člankov ni noben bavbav. Torej, če menite, da imate žilico za pisanje in nekaj prostega časa, ne oklevajte in poiščite delo v tej stroki. Ob tem pa nikoli ne pozabite petih nasvetov, ki ste jih dobili.

Avtor: Miha Kodrič

2017-11-18T20:19:22+01:00 18 novembra, 2017|